Wat is er tot nu toe gedaan…

In september zijn de meeste onderdelen van het Bätz-orgel overgebracht naar de werkplaats van de fa. Van Vulpen in Utrecht.
Daar is alles geordend en zorgvuldig opgeslagen. De eerste stappen zijn gezet. In de tweede helft van september en begin oktober is al behoorlijk veel gedaan aan het pijpwerk. Van verschillende registers zijn al meerdere orgelpijpen verlengd.

Diverse orgelpijpen die in de 19e eeuw een stuk hoger van klank waren gemaakt, door ze een flink stuk ‘in te snijden’, zijn weer verlengd. Dat wordt gedaan door een stukje orgelmetaal (dat is een legering van tin en lood) aan te brengen op de ‘open plekken’.
Daardoor zijn de orgelpijpen aan de bovenkant weer één geheel geworden. Het ziet er allemaal al fraai uit, maar het is uiteraard nog maar een ‘begin’. Ook is er aandacht gegeven aan de vijf blaasbalgen. Voor een klein gedeelte zijn deze balgen al voorzien van nieuw leer.

Het ‘grote werk’ moet nog komen, daarover volgt uiteraard later meer. Vaak komen bij dit soort werkzaamheden interessante inscripties van orgeltrappers of orgelbouwers uit vroeger tijden te voorschijn. Misschien vinden de orgelbouwers zelfs wel een krantenberichtje uit de vorige eeuw. Dat moeten we nog even afwachten…